Recuperarea medicală post operatorie reprezintă un proces complex, dar și un factor ce joacă un rol esențial în îmbunătățirea calității vieții pacientului. Astfel, succesul pe care îl obține un chirurg ortoped în urma intervenției chirurgicale nu este suficient. Recuperarea medicală trebuie parcursă pas cu pas, iar orice amânare a ședințelor de recuperare sau omiterea lor îți poate afecta starea de sănătate pe termen lung.
Ce este recuperarea medicală?
Recuperarea medicală reprezintă un proces foarte complex, care are ca scop redobândirea capacității funcționale reduse (parțial sau total) în urma unor afecțiuni sau traumatisme suferite de către pacient. Perioada de recuperare medicală este de asemenea factorul esențial ce poate influența starea de sănătate a pacientului pe termen lung. Așadar, în funcție de recomandările specialistului, pacientul va parcurge pas cu pas întreg procesul de recuperare prin care își va putea restabili funcțiile afectate.
Când este recomandată recuperarea medicală?
Perioada în care se recomandă efectuarea unui program de recuperare medicală depinde foarte mult de sfatul specialistului. În cazul meu, în funcție de particularitățile fiecărui caz și nevoile fiecărui pacient, recuperarea poate dura de la câteva săptămâni, la câteva luni sau poate chiar se va întinde pe perioade și mai lungi de timp la cazurile complexe. Dacă ai trecut printr-o intervenție chirurgicală trebuie să te aștepți ca medicul care te-a tratat să îți recomande de asemenea și un program de recuperare personalizat.
Deși programul de recuperare în sine diferă de la o persoană la alta, scopul este în final același. Procedura urmărește ca pacientul să își redobândească mobilitatea, să capete o rezistență mai mare, să scape într-o mare măsură de simptomele resimțite până în acel moment și să revină la stilul său de viață la capacitate maximă.
Importanța recuperării medicale
Recuperarea medicală este importantă din numeroase considerente, de aceea insist asupra respectării ei. Succesul unei intervenții chirurgicale devine egal cu 0 în momentul în care pacientul nu respectă nici o recomandare făcută post operator. Pentru ca organismul să se refacă corect și să își poată recăpăta funcțiile pierdute este necesar ca sfaturile medicului să fie respectate în totalitate. Orice zi pe care o amânați din programul de recuperare poate avea la un moment dat un efect asupra voastră. De regulă, pacienții care nu parcurg programul de recuperare corespunzător riscă să resimtă aceleași simptome precum cele prezente înaintea intervenției chirurgicale.
Așadar, recuperarea medicală post operatorie este recomandată din următoarele considerente:
- Te ajută să îți redobândești mobilitatea. Programele de recuperare sunt personalizate în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte, iar perioada în care vor fi parcurse ședințele diferă de asemenea în funcție de numeroși factori: vârsta pacientului, istoricul medical, afecțiunea de care suferă. Cu toate acestea, recuperarea are rolul de a te ajută să îți recapeți forța, flexibilitatea și rezistența pentru a te putea reîntoarce la activitățile de zi cu zi, dar și la cele fizice/sportive.
- Ameliorează semnificativ simptomele de durere. Ședințele de fizio-kinetoterapie sunt esențiale în procesul de recuperare pentru a reduce intensitatea simptomelor și pentru a permite pacientului reluarea unui stil de viață activ la capacitate maximă.
- Previne complicațiile. Cu toate acestea, fiți atenți inclusiv după finalizarea programului de recuperare și evitați pe cât de mult posibil activitățile fizice care suprasolicită partea corpului afectată, nu uitați să vă încălziți bine înainte de activitățile sportive și faceți totul cu măsură.
- Îmbunătățește vizibil calitatea vieții pacienților și implicit, starea de bine. Un corp sănătos și antrenat poate aduce schimbări semnificative în viața unui pacient.
Ce poate include un program de recuperare medicală?
Un program de recuperare medicală poate include o serie de tratamente, în funcție de particularitățile fiecărui caz. Astfel, vi s-ar putea recomanda proceduri precum:
- Kinetoterapia (kinetoterapia este o terapie prin mișcare ce presupune efectuarea unor serii de exerciții diverse axate pe întărirea mușchilor și articulațiilor, îmbunătățirea funcțiilor motorii și ameliorarea simptomelor),
- Fizioterapia (acest tip de tratament utilizează impulsuri electrice de mici intensități cu scopul de a repara țesutul și de a stimula întărirea musculaturii),
- Masajul (terapia prin masaj este indicată pacienților din orice categorie de vârstă și are ca scop principal relaxarea musculaturii și ameliorarea simptomelor de durere și/sau inflamație de la nivelul zonelor afectate),
- Electroterapia (electroterapia nu este o procedură ce provoacă durere sau disconfort deși sunt utilizați curenți și impulsuri electrice cu scopul de a stimula nervii și de a grăbi procesul de vindecare),
- Terapia cu laser (utilizează fascicule intense de lumină ce contribuie la reducerea simptomelor de durere și ameliorarea spasmelor musculare),
- Ultrasunetele (această procedură folosește unde sonore de înaltă frecvență prin care este stimulată circulația sangvină și activitatea celulară),
- Hidroterapia (acest tip de terapie este utilizat pentru afecțiuni precum artrita întrucât utilizează apă la temperaturi între 30 și 32ºC pentru relaxarea musculaturii și ameliorarea simptomelor de durere).
Oricine poate face recuperare medicală?
Recuperarea medicală poate fi efectuată de către orice pacient atâta timp cât medicul a recomandat-o. Fiecare program de recuperare este personalizat pentru a îndeplini nevoile fiecărui pacient și a contribui în mod diferit la îmbunătățirea calității vieții acestuia.
„Fiți responsabili și nu vă mulțumiți doar cu succesul intervenției chirurgicale. Parcurgeți sfaturile medicului pas cu pas și nu considerați recuperarea medicală ca fiind ceva opțional. Orice ședință amânată vă poate prelungi procesul de vindecare și poate favoriza apariția simptomelor de durere.” – Dr. Ahmad Alqadi