Cum ne menținem cartilajul articular sănătos?

18

Cuprins articol

Cartilajul articular reprezintă un țesut neted și elastic, ce are rolul de a susține și implicit distribui greutatea la nivelul articulațiilor. El este răspunzător pentru diminuarea șocurilor de la nivelul articulațiilor, asigurând de asemenea o mișcare lină și corectă a acestora. Odată cu înaintarea în vârstă, cartilajul trece și el printr-un proces de îmbătrânire, iar din acest motiv apar deseori leziuni sau defecte la nivelul său. Pacientul începe să resimtă o serie de simptome precum durerea și inflamația, iar activitățile sale de zi cu zi pot deveni mai greu de realizat. Cu toate acestea, există o serie de factori ce duc la degradarea cartilajului articular și în rândul tinerilor. Dacă vrei să afli care sunt acestea și cum le poți evita, citește materialul în întregime.

Cartilajul articular – De ce este atât de important pentru organism?

Așa cum am menționat anterior, cartilajul articular este un țesut neted și elastic, cu roluri vitale pentru organismul nostru. Datorită lui, șocurile de la nivelul articulațiilor sunt amortizate, contribuind la o bună funcționare a acestora (articulațiilor). Cartilajul este format din celule specializate, numite condrocite, care produc colagen. Întrucât nu este vascularizat, cartilajul afectat se repară într-un ritm mai lent, comparativ cu țesuturile vascularizate. Pe înțelesul tuturor, cu ajutorul cartilajului, nu se mai produce frecarea os pe os de la nivelul articulației (genunchi, gleznă, șold etc…), iar în acest fel mișcarea devină una fluidă, lină.

Ce sunt leziunile de cartilaj și cum apar?

Prin „leziune de cartilaj” înțelegem o afecțiune ce implică uzură în articulație și afectarea țesutului. Pe scurt, deteriorarea cartilajului de la nivelul articulației în cauză, adesea fiind vorba de genunchi, șold sau gleznă. Această patologie poate fi prezentă atât în categoria de vârstă mai tânără, inclusiv în cazul adolescenților, cât și la categoria de vârstă mai înaintată. De regulă, o întâlnim la tineri în urma unui traumatism, iar la vârstnici ca urmare a degradării cartilajului în timp.

Cu excepția înaintării în vârstă, dar și a traumatismelor, există o serie de factori ce duc la degradarea cartilajului și implicit, la apariția leziunilor de cartilaj:

Suprasolicitarea articulară – Activitățile fizice intense sau repetitive pot accelera uzura cartilajului în timp.

Obezitatea – O greutate corporală mare pune presiune suplimentară pe articulații, în special pe cele de sprijin (genunchi, șolduri), accelerând uzura cartilajului.

Inflamația cronică – Prezența anumitor boli inflamatorii articulare pot afecta direct cartilajului. Artrita reumatoidă este un exemplu.

Factori genetici – Există o predispoziție genetică pentru anumite persoane de a dezvolta afecțiuni articulare degenerative, precum osteoartrita.

Dezechilibre hormonale – În cazul femeilor, scăderea estrogenilor la menopauză poate afecta starea de sănătate a cartilajului.

Problemele de aliniament articular – Deformările congenitale sau dobândite precum genu varum – „picioare în paranteză” sau genu valgum – „picioare în X” pot duce la distribuirea inegală a presiunii pe cartilaj.

Deficiențele nutriționale și lipsa unei alimentații echilibrate – O alimentație deficitară, fără nutrienți precum vitamina D, vitamina C, colagen, acizi grași omega-3 poate afecta sănătatea cartilajului.

Fumatul și consumul excesiv de zahăr – pot deteriora structurile celulare din cartilaj.

Ce simptome apar în degradarea cartilajului?

De regulă, durerea este unul dintre simptomele des întâlnite în leziunile de cartilaj, care diferă în intensitate în funcție de gradul de afectare al acestuia (cartilajului) și tipul de leziune. Pe lângă durere, pacientul poate resimți:

  • Inflamație dată de hidartroză, mai exact acumularea de lichid în articulație,
  • Cracmente resimțite în timpul efortului fizic și nu numai,
  • Blocaj articular datorat corpilor liberi intraarticulari,
  • Disconfort în timpul mersului sau chiar repaus.

Sfaturi pentru un cartilaj articular sănătos.

Un corp sănătos are nevoie de o grijă pe măsură, la fel și cartilajul articular. În acest paragraf vă oferim câteva sfaturi de care puteți ține cont pentru a menține starea de sănătate a cartilajului articular.

  1. Mențineți o greutate corporală optimă deoarece aceastareduce presiunea asupra articulațiilor, mai ales a celor de sprijin (genunchi, șolduri).
  2. Mențineți un stil de viață activ deoarecevă ajutăsă păstrați mobilitatea articulațiilor, fără a le solicita în exces. Mersul pe jos și înotul sunt doar două dintre activitățile fizice indicate pentru un cartilaj sănătos.
  3. Evitați practicarea sporturilor de impact mare sau contact pentru a reduce riscurile apariției traumatismelor și implicit a degradării cartilajului.
  4. Alimentația echilibrată și bogată în Vitamina C, Vitamina D și calciu, Omega-3 și Colagen menține atât articulațiile în formă, cât și cartilajul.
  5. Hidratarea corectă contribuie la elasticitatea și funcționalitatea țesuturilor, inclusiv a cartilajului.
  6. Evitarea fumatului și consumului excesiv de alcool previne uzura cartilajului,
  7. Corectarea posturii și aliniamentului corporal sunt două elemente care reduc riscul degradării cartilajului.

Ultimul sfat, dar nu și cel din urmă, încercați să faceți o obișnuință din a monitoriza starea de sănătate a articulațiilor voastre și implicit, a cartilajului articular.

Cum vă puteți programa la un consult de specialitate?

0775 307 307 (telefonic, sms sau WhatsApp)

0727 366 950 (valabil pentru dr. Ahmad Alqadi – Medic Primar Ortopedie & Traumatologie Sportivă)

Cartilajul articular reprezintă un țesut neted și elastic, ce are rolul de a susține și implicit distribui greutatea la nivelul articulațiilor.