clinica de ortopedie bucuresti

Obiceiuri și recomandări pentru un sistem osos sănătos

www.drahmadalqadi.ro (1)

Cuprins articol

Bineînțeles, vizita la medicul specialist reprezintă primul pas pe care trebuie să îl faceți atunci când remarcați apariția unor simptome la nivelul sistemului osos. Ulterior, trebuie să știți că există și câteva obiceiuri sau recomandări de care puteți ține cont pentru un sistem osos sănătos, pe termen lung. Cu alte cuvinte, dacă ați fost diagnosticat cu o afecțiune de natură ortopedică, la nivelul sistemului osos, iată ce puteți face chiar și de acasă pentru o bună funcționare a acestuia.

Ce este sistemul osos și ce rol are la nivelul corpului nostru?

Înainte de a afla care sunt recomandările noastre pentru un sistem osos sănătos, este necesar să vorbim puțin despre principalele funcții pe care le îndeplinesc oasele la nivelul fiecărui corp. Așadar, sistemul osos este compus din 206 oase, conectate între ele prin articulații, și care este responsabil cu diferite sarcini precum:

– Susținerea greutății corpului nostru întrucât sistemul osos este asemănător unui suport structural;

– Oasele protejează de asemenea organele noastre interne;

– Asigură totodată mecanica mișcării corpului nostru;

– Sistemul osos reprezintă un depozit de săruri minerale.

Important de știut este că, oasele conțin țesut viu, ce are capacitatea de a se remodela constant și de a înlocui țesuturile vechi cu cele noi. Mai mult, în regiunea centrală a oaselor noastre regăsim măduva osoasă, responsabilă cu producerea de noi celule sanguine/sangvine.

Sistemul Osos

De reținut: Ceea ce face posibilă mișcarea, mersul și răsucirea corpului nostru este nimeni alta decât coloana vertebrală, alcătuită din 33-34 de vertebre, dintre care majoritatea mobile. Excepție fac vertebrele numite „sacru” și „coccis”, care sunt imobile.

Mișcarea regulată, esențială pentru un sistem osos sănătos

Chiar dacă cei mai mulți dintre noi ducem un stil de viață destul de sedentar, având meserii ce implică statul la calculator în poziția șezut pentru perioade lungi de timp, este necesar să facem câteva eforturi pentru a lua pauze constante și pentru a face mișcare în timpul rămas liber. Chiar și pauzele scurte, dar constante pe care le facem în timpul zilei, la locul de muncă, ridicându-ne de pe scaun și făcând mișcare pot face o diferență.

Sedentarismul este una dintre cauzele principale ce duc la apariția diferitelor patologii la nivel osos. Fie că vă plimbați, alergați sau și mai bine, alegeți să practicați un sport în timpul liber, toate acestea vă ajută să puneți în mișcare sistemul osos și să îl întrețineți pe termen lung. Totuși, atenție mare la încălzirea pe care o faceți înainte de orice activitate sportivă, fie că este vorba de o sesiune scurtă de fitness sau o alergare în aer liber, încălzirea vă poate ajuta să preveniți diferite accidentări.

Mențineți un stil de viață echilibrat și o alimentație bogată în minerale și vitamine pentru un sistem osos sănătos

Un stil de viață echilibrat, alături de o alimentație bogată în minerale și vitamine vă aduc și mai aproape de un sistem osos sănătos. Calciul, vitamina D, vitamina C, zincul și magneziul sunt doar o parte dintre nutrienții esențiali pentru un sistem osos în formă. Iată de ce și care sunt alimentele bogate în astfel de nutrienți pe care îți recomandăm să le introduci în mesele tale:

Vitamina D și Calciul: Vitamina D ajută la absorbția calciului în organism, în timp ce calciul are rolul de a susține structura osoasă. Alimentele care vă pot asigura o cantitate esențială de vitamina D, dar și de calciu în organism sunt: peștele (doar 100 g de somon de exemplu conțin un procent de peste 100% din necesarul de vitamina D, iar sardinele de asemenea sunt o altă sursă excelentă de Vitamina D și calciu lactic). Tonul este și el bogat în vitamina D, acizi grași Omega 3, vitamine din grupul B, vitamina A, dar și calciu, seleniu și fosfor, lactatele reprezintă o altă sursă bună de calciu și Vitamina D (brânza, inclusiv tofu, laptele sau iaurtul). Tot din categoria alimentelor bogate în Vitamina D intră și: anumite fructe și semințe (nucile, semințele de dovleac/floarea-soarelui/chia sau in, alături de banane, kiwi, curmalele, prune sau smochine uscate) și nu în ultimul rând, ouăle. Să nu uităm nici de legumele verzi precum spanacul, ștevia, sparanghelul, salata verde sau broccoli, bogate de asemenea în calciu.

Vitamina D pentru un sistem osos sănătos

Vitamina C: Principalul său rol este acela de a stimula producția de celule ce formează țesuturile osoase, fiind astfel esențială pentru oase puternice și sănătoase. Cătina, rodia, citricele, pătrunjelul, morcovii, spanacul, salata verde, ștevia reprezintă variante ideale bogate în vitamina C.

Magneziul & Zincul: Magneziul stimulează absorbția calciului, iar zincul ajută la formarea celulelor măduvei, prevenind în același timp diminuarea densității osoase. Alimentele bogate în magneziu sunt: legumele cu frunze verzi, nucile și semintele (migdalele; semintele de floarea-soarelui; nucile caju; semintele de in), peștele gras (somonul, macroul, tonul), boabele de soia, avocado, bananele, ciocolata neagră sau fructele uscate. O sursă foarte bună de zinc reprezintă: carnea de pui, semințele de dovleac sau cânepă, lintea, migdalele, nucile caju, avocado, iaurtul sau brânza ricotta.

Tot în categoria nutrienților vitali pentru oase sănătoase intră și vitamina K pe care o regăsim în: legumele cu frunze verzi, în special varza, uleiurile vegetale, carnea roșie, lactatele, ouăle sau soia.

Vitamina K pentru un sistem osos sănătos

Important: Evitați pe cât de mult posibil consumul alimentelor bogate în grăsimi. În această categorie intră: sarea, zahărul sau preparatele prăjite. Chiar dacă mâncarea de tip fast food sau deserturile cu mult zahar se numără printre preferatele multora dintre noi, ideal este să le consumăm în cantități cât mai mici.

Somnul, esențial pentru oase puternice și sănătoase

Din păcate, mulți dintre noi nu acordăm o atenție sporită somnului, ignorând de cele mai multe ori că acesta ar putea fi chiar factorul principal pentru apariția anumitor afecțiuni. Un stil de viață haotic, fără un program echilibrat de odihnă poate duce la numeroase simptome la nivelul organismului nostru. Încercați pe cât de mult posibil să alocați un număr minim de 8 ore pe noapte pentru somnul vostru.

Alte recomandări esențiale:

  1. Evitați consumul de tutun sau alcool, indiferent de vârsta sau stilul dumneavoastră de viață.
  2. Hidratarea joacă și ea un rol important pentru un sistem osos în formă.
  3. Mențineți o greutate corporală normală. Obezitatea este un alt factor de risc ce contribuie la dezvoltarea anumitor afecțiuni ale sistemului osos.

Chiar dacă nu reușiți să țineți cont de toate aceste aspecte, chiar și câteva dintre ele reprezintă un prim pas către un sistem osos puternic. Orice schimbare, cât de mică, este importantă, iar grija pe care o avem acum asupra corpului nostru se va resimți și pe viitor. Nu uitați, pentru programări la consultații ortopedice puteți suna sau trimite un mesaj pe WhatsApp la numerele: 0727 366 950 sau 0775 307 307, ambele valabile pentru DR. AHMAD ALQADI.

  • Ne găsiți pe Șoseaua Nicolae Titulescu nr.64, sector 1.

Pentru mai multe informații ne puteți urmări și pe conturile de Social Media:

Citește și alte articole: