Despre piciorul tal valg și platfusul la copii

ÎNAINTE (1)

Cuprins articol

Piciorul Tal Valg și Platfusul reprezintă două patologii pe care le întâlnim adesea în rândul micilor pacienți care ajung la Orthocare Clinic. Îngrijorarea părinților este firească, însă este important de știut că, depistate la timp, aceste probleme pot fi tratate cu succes.

Cum apar aceste afecțiuni în rândul celor mici, dar și cum le tratăm, aflați din materialul de astăzi.

Ce reprezintă piciorul Tal Valg? Dar Platfusul?

Piciorul tal valg reprezintă o deformare posturală, vicioasă a piciorului prezentă încă de la naștere, care presupune flexia dorsală exagerată a piciorului, ce poate atinge fața antero-laterală a gambei. Această patologie apare ca urmare a “poziționării înghesuite” a fătului în uter. În multe dintre situații acest lucru se întâmplă dacă vorbim de: o sarcină multiplă sau chiar o sarcină în timpul căreia mama a luat mult în greutate. Pe de altă parte, Platfusul este caracterizat de absența arcului longitudinal intern al piciorului, care face ca întreaga talpă să atingă solul. El poate fi flexibil (vizibil doar în poziție de sprijin) sau rigid (vizibil permanent, chiar și fără greutate pe picior).

Când apare de regulă piciorul plat la cei mici?

„Este normal ca un copil să aibă picior plat flexibil până la vârsta de aproximativ 5-6 ani. Arcul plantar se dezvoltă treptat odată cu creșterea și dezvoltarea musculaturii și a ligamentelor. Îngrijorarea apare dacă piciorul plat persistă după 6-7 ani, este rigid, provoacă durere sau afectează într-o mare măsură mersul celui mic.”dr. Mădălina Strătilă, Medic Specialist Ortopedie pediatrica în cadrul Orthocare Clinic

Cauzele apariției piciorului tal valg sau platfusului la copii

De regulă, principalele cauze includ: „laxitatea ligamentară (hipermobilitate), întârzierea dezvoltării musculare, istoricul familial (factor genetic), prezența anumitor tulburări neuromusculare sau a unor anomalii osoase precum sunt sinostozele tarsiene. Un alt factor ce determină apariția celor două patologii poate fi obezitatea.”dr. Mădălina Strătilă, Medic Specialist Ortopedie pediatrica în cadrul Orthocare Clinic

Factorul genetic este și el destul de important. Copiii cu părinți care au avut picior plat au un risc mai mare de a dezvolta aceeași condiție. De asemenea, unele forme de picior plat sunt asociate cu sindroame genetice. Așadar, în cazul în care părintele a fost diagnosticat cu o astfel de patologie sau cunoaște prezența ei la alte persoane din familie, este recomandat să vină alături de copil la un consult de specialitate. În acest fel, noi putem descoperi din timp prezența sau lipsa unei astfel de afecțiuni.

Cum se menifestă piciorul tal valg și platfusul la copii?

Recomandăm părinților să se prezinte cu cei mici la un consult de specialitate încă de la primele simptome, indiferent de intensitatea sau frecvența lor pentru că acestea nu vor fi ușor de ignorat. Copiii pot resimți de regulă: durere la nivelul piciorului, gleznei sau genunchiului, oboseală excesivă în timpul mersului, mers anormal, dezechilibru sau căderi frecvente. Un alt simptom vizibil reprezintă deformările persistente ale piciorului celui mic, foarte ușor de observat de către părinți.

Vă așteptăm la Orthocare Clinic pentru a afla cauza exactă a acestor simptome. Programările se fac la numărul 0775 307 307.

Evaluarea ortopedică a pacientului cu deformare a piciorului

Atunci când ajunge într-un cabinet de ortopedie, cel mic va parcurge următorii pași astfel încât noi, specialiștii, să putem oferi un diagnostic clar și concret părinților: anamneza detaliată (mai exact aflăm istoricul medical al pacientului, dar și simptomele resimțite), urmând apoi examinarea fizică ce include: poziția piciorului, mersul, flexibilitatea articulațiilor. Efectuăm de asemenea testele funcționale necesare în cazul acestor afecțiuni (mers pe vârfuri, pe călcâie), iar ulterior se poate recomanda si o radiografie. În cazuri mai rare sunt necesare și alte evaluări suplimentare sau investigații.

Cum tratăm piciorul tal valg și platfusul la cei mici?

În majoritatea cazurilor de picior plat flexibil, deformarea se corectează spontan până la 6-7 ani. Dacă există simptome precum durerea sau rigiditate la nivelul membrelor inferioare, care persistă în timp, tratamentul conservator sau chirurgical reprezintă soluția la care trebuie să apeleze orice părinte pentru cel mic.

De regulă, tratamentul conservator este cel recomandat în primă fază, iar acesta include în mare parte un program personalizat de recuperare medicală, bazat pe ședințe de kinetoterapie. Această formă de terapie vizează efectuarea exercițiilor de întărire a musculaturii plantare și a gleznei, într-o manieră plăcută pentru cei mici. La Orthocare Clinic recomandăm ca astfel de ședințe să nu dureze mai mult de 30 de minute, pentru a nu-i obosi pe cei mici.

Ortezele plantare (talonetele) sau încălțăminte ortopedică sunt alte două recomandări pe care un specialist în Ortopedie vi le poate face. În cazuri severe, tratamentul chirurgical reprezintă cea mai bună opțiune.

De regulă, tratamentul chirurgical este recomandat atunci când ne confruntăm cu:

* Deformare rigidă și simptomatică,

* Prezența unor anomalii osoase precum sinostoza tarsiană,

* Disconfort constant și simptome ce au un efect negativ asupra calității vieții celui mic.

Bineînțeles, intervenția chirurgicală se recomandă și atunci când celelalte metode de tratament conservator nu au dat roade și nu ne-au ajutat să obținem rezultatele dorite și implicit, să reducem simptomele.

IMPORTANT DE ȘTIUT⤵

Încălțămintea necorespunzătoare poate influența apariția piciorului plat sau a platfusului?

Recomandăm tuturor părinților să aleagă pentru cei mici: o talpă flexibilă, dar care oferă susținere, să fie atenți la călcâi (acesta trebuie să fie ferm), materialul să fie unul ușor/respirabil, iar mărimea întotdeauna corectă deoarece încălțările nu trebuie să fie nici prea strânse, nici prea largi pe picior.

„De multe ori nu oferim atenție alegerii încălțămintei potrivite, fără să ne dăm seama de consecințele acestor alegeri. Copiii, mai ales cei aflați în perioada de creștere și dezvoltare, necesită o atenție sporită din partea părinților. O pereche de încălțări corect aleasă pentru cel mic poate avea un impact mare asupra calității vieții lui în viitor și implicit, a sistemului musculo-scheletal.” – dr. Mădălina Strătilă

Nu uitați:

Orice afecțiune care nu se tratează la timp, se poate agrava odată cu înaintarea în vârstă și poate prelungi astfel și recuperarea în cazul acestor pacienți. Cu cât o diagnosticăm mai devreme, cu atât creștem șansele ca tratamentul să fie unul conservator, iar recuperarea mai ușoară. De exemplu, în cazul unui Platfus netratat la timp, cu simptome accentuate în jurul vârstei de 40-50 de ani, singura soluție de tratament poate fi cea chirurgicală, ce poate presupune fie corecții osoase și ale ligamentelor, fie reconstrucția tendonului tibial posterior.

Pentru mai multe informații, postări și noutăți ne puteți urmări și aici:

Piciorul Tal Valg și Platfusul reprezintă două patologii pe care le întâlnim adesea în rândul micilor pacienți care ajung la Orthocare Clinic. Îngrijorarea părinților este firească, însă este important de știut că, depistate la timp, aceste probleme pot fi tratate cu succes.