Tratamentul cu infiltratii intra sau periarticulare reprezinta un remediu rapid impotriva durerii si lipsei de mobilitate. De cele mai multe ori, infiltratiile fac parte dintr-un plan de tratament mult mai complex, dar exista si situatii in care le folosim ca tratamente de intretinere, cum ar fi infiltratiile cu antiinflamatoare si acid hialuronic in boala artrozica, sau infiltratiile cu PRP sau Sanakin in condromalacia incipienta la personanele tinere.
Ca si suport stiintific, s-a demonstrat ca infiltratiile sunt mult mai eficace daca injectarea are loc intraarticular comparativ cu injectarile sistemice ale medicamentului. De asemenea, si infiltratiile periarticulare si-au dovedit superioritatea comparativ cu administrarea sistemica, intramusculara sau intravenoasa.
Secretul unei infiltratii bune, corecte, este de a selecta doza optima, medicamentul potrivit, injectat exact in tesutul afectat, la timpul potrivit.
Departament de Ortopedie, Recuperare si Imagistica Interventionala este format din medici experimentati, cu o experienta bogata in efectuarea infiltratilor intra si periarticulare.
Fa cunostinta cu medicii din Bucuresti.
In cadrul clinicii OrthoCare Clinic, echipa noastra medicala efectueaza infiltratii cu:
Rolul infiltratiei cu antiinflamator: Acestea au rol in scaderea nivelul de inflamatie si in scaderea durerii, prin limitarea dilatarii capilare si permeabilitatii structurilor vasculare si prin restrictionarea acumularii de leucocite polimorfonucleare si macrofage, inhibind, de asemenea, eliberarea de enzime distructive care ataca si distrug tesutul normal fara discriminare. In plus, noi cercetari sugereaza ca infiltratiile cu corticosteroizi pot inhiba eliberarea acidului arahidonic din fosfolipide, reducand astfel formarea prostaglandinelor, care contribuie la procesul inflamator. Beneficiile se mentin pe o durata de 1-3 luni.
Afectiunile unde sunt recomandate: artroza, periartrita scapula-humerala, deget in Ciocan, deget in resort, epicondilite, discopatii vertebrale, fasceita plantara, tendinopatia de Quervain, bursita trohanteriana, tendinopatia coafei muschilor rotatori, tendinopatia calcica a muschiului supraspinos, capsulita retractila a umarului.
Cum se desfasoara procedura: este o procedura simpla, cu durata de cateva minute, si consta in injectarea cu sau fara ghidaj ecografic a tesutului afectat. Durerea experimentata de pacient, in timpul procedurii, sau dupa, este minima.
Contraindicatii: Diabet zaharat decompensat, afectiuni cardiace grave.
Efecte adverse: pot sa creasca temporar (3-4 zile) glicemia si tensiunea arteriala.
Rolul infiltratiei cu acid hialuronic:
Sunt efectuate preponderent intraarticular, atat in articulatiile mari (genunchi, umar, sold, glezna), cat si in cele mici (pumn, cot, metatarso-falangiene, sau interfalangiene). Beneficiile se mentin pe o perioada de 6-12 luni.
Afectiunile unde sunt recomandate:
Cum se desfasoara procedura: este o procedura simpla, cu durata de cateva minute, si consta in injectarea cu sau fara ghidaj ecografic a tesutului afectat. Durerea experimentata de pacient, in timpul procedurii, sau dupa, este minima.
Contraindicatii: Nu exista.
Efecte adverse: Nu exista.
Rolul infiltratiei cu PRP: Infiltratiile cu PRP presupun un tratament biologic care se adreseaza afectiunilor musculoscheletale, prin care se injecteaza in articulatie sau tendoane, plasma imbogatita in trombocite, care este obtinuta prin centrifugarea de sange venos recoltat de la pacient. Plasma hiperconcentrata contine factori de crestere care promoveaza la locul injectarii un raspuns biologic proinflamator, cu rol in regenerarea tesuturilor.
Afectiunile unde sunt recomandate:
Cum se desfasoara procedura: este o procedura simpla, cu durata de 45 minute, si consta in injectarea cu sau fara ghidaj ecografic a tesutului afectat. Durerea experimentata de pacient, in timpul procedurii, sau dupa, este minima.
Contraindicatii: Afectiuni oncologice.
Efecte adverse: Nu exista. Fiind vorba despre un tratament autolog (ne folosim de sangele propriu), nu exista reactii alergice date de produsul injectat.
Infiltratiile cu PRP (hiperconcentrat de trombocite): se folosesc inca din 1978 in USA, in tratarea afectiunilor musculo-scheletale, cu rezultate extraordinare. OrthoCare Clinic ofera pacientilor tratamente cu cele mai bune kituri de PRP din lume, aduse din USA, de la firmele Arthrex si Magellan. Conform studiilor actuale, leziunile partilor moi si leziunile de cartilaj sunt receptive la acest tratamentul.
Riscul de infectie este minim, toate kiturile existente pe piata oferind tehnici de recoltare, centrifugare si injectare care respecta regulile de asepsie. Pentru sportivi, acest tratament nu este o metoda de dopaj, lucru certificat de Agentia Mondiala Anti-Doping (WADA – World Anti-Doping Agency 1999) in 2009. In USA, tratamentul a fost acceptat fara controverse in Liga Nationala de Fotbal (NFL), in Asociatia Nationala de Baschet (NBA), si in Liga majora de baseball (MLB), in momentul de fata fiind o terapie foarte des folosita in leziunile sportive, si mai ales in rupturile musculare.
Rolul infiltratiei cu Sanakin: ACRS (Autologous Cytokine Rich Serum) este un ser endogen obtinut din sangele pacientului, ce contine concentratii mari de substante proprii ale organismului cu efect anti-inflamator si cu rol in regenerarea tesuturilor. Contine cytokine, molecule de natura proteica ce intervin si in mecanismele inflamatiei si in apararea contra agentilor infectiosi, in apararea antitumorala, in socul septic.
Afectiunile unde sunt recomandate: fasceita plantara, tendinopatia achileana, rotuliana, epicondilita, maladie Haglund, sindrom de tract ilio-tibial, tendinopatie de muschi tibial posterior, tendinopatie de muschi peronier scurt, bursita cronica de umar.
Cum se desfasoara procedura: este o procedura simpla, cu durata de cateva minute, si consta in injectarea cu sau fara ghidaj ecografic a tesutului afectat. Durerea experimentata de pacient, in timpul procedurii, sau dupa, este minima.
Contraindicatii: Afectiuni oncologice.
Efecte adverse: Nu exista. Fiind vorba despre un tratament autolog (ne folosim de sangele propriu), nu exista reactii alergice date de produsul injectat.
Tratamentul cu Sanakin are multe avantaje:
Rolul injectarii de toxina botulinica: Intr-un cadru de neuroreabilitare, toxina botulinica este utilizata in principal pentru tratamentul spasticitatii si pentru a preveni contracturile musculare. Tratamentul cu medicamente antispastice orale este frecvent asociat cu efecte secundare sistemice care limiteaza utilizarea lor clinica. Toxina botulinica A (BtxA) injectata in muschii spastici s-a dovedit a fi eficienta in reducerea tonusului muscular.
Spasticitatea, daca este lasata netratata, poate impiedica rezultatul functional prin promovarea unei posturi anormale persistente, care, la randul sau, produce contracturi ale muschilor si tendoanelor, precum si deformari osoase. Injectarea cu toxina botulinica este indicata atunci cand spasticitatea este focala sau segmentara si daca interfereaza cu functionarea activa sau pasiva.
Afectiunile unde sunt recomandate: Terapia cu toxina botulinica a fost utilizata pentru a trata multe tulburari neurologice, inclusiv:
Botulinum-A este, de asemenea, aprobata pentru urmatoarele utilizari:
Cum se desfasoara procedura: este o procedura simpla, cu durata de cateva minute, si consta in injectarea tesutului afectat. Durerea experimentata de pacient, in timpul procedurii, sau dupa, este minima.
Contraindicatii: In ciuda faptului ca toxina botulinica este o neurotoxina puternica, profilul de siguranta al formei sale purificate este impresionant. Tratamentul este de obicei sigur si bine tolerat, dar trebuie repetat la cateva luni pentru a mentine efectul terapeutic. Cu toate acestea, exista unele efecte secundare si cateva contraindicatii. Acestea din urma includ miastenia gravis, sindromul Lambert-Eaton si alte tulburari neuromusculare, sarcina si utilizarea antibioticelor aminoglicozide.
Exista limite ale cantitatii de neurotoxina care poate fi injectata in timpul unei sesiuni si ale frecventei de injectare, in mare parte pentru ca organismul poate crea anticorpi impotriva medicamentului. Acesti anticorpi nu sunt periculosi, dar pot neutraliza efectele toxinei botulinice.
Efecte adverse: Reactiile adverse pot fi fie locale, fie sistemice. Cele mai frecvente efecte secundare sunt durerea, umflarea sau vanataile la locul injectarii. Slabiciunea care poate fi prezenta este de obicei minima si tranzitorie si apare din cauza difuziei locale a toxinei. Disfagia, de exemplu, poate aparea dupa injectiile pentru tratamentul distoniei cervicale. Ptoza este cea mai frecventa problema dupa injectiile pentru blefarospasm si spasm hemifacial.
Efectele adverse sistemice, desi rare, includ simptome tranzitorii asemanatoare gripei, anafilaxie si oboseala excesiva. O alta reactie adversa poate implica slabiciune musculara generalizata. Cand toxina botulinica este utilizata pentru o perioada lunga de timp, poate provoca atrofia (subtierea) muschilor injectati. Aceasta atrofie este reversibila daca tratamentul este intrerupt.
Puteti gasi aici o lista detaliata cu preturile serviciilor individuale. Insa orice proces de recuperare corect se bazeaza pe un plan mixt de terapii si proceduri, personalizat in functie de afectiune, stadiu, profilul pacientului, si alti factori medicali obiectivi. Drept urmare, pentru a configura un plan de tratament, cu terapiile implicate, perioadele si tariful aferent planului, va rugam sa va faceti aici o programare pentru o consultatie initiala
OrthoCare Clinic este locul in care vei gasi raspunsuri si solutii clare pentru problemele de motricitate. Clinica dedicata afectiunilor osteoarticulare este impartita in urmatoarele departamente specializate:
Afla noutatile urmarind conturile de Facebook, Instagram si YouTube ale clinicii OrthoCare Clinic.
Clinica de Ortopedie, Recuperare Medicala, Ortopedie Pediatrica si Reumatologie in Bucuresti
© 2024 · Orthocare Clinic